Alla bråk startar med en tvättstuga

Vårstädning

Vi listar tipsen på hur du unviker bråk i tvättstugan

Gissa vart var femte hyresgäst har hamnat i bråk någonstans? Just det, i den gemensamma tvättstugan. Någon har tagit den andres tid, en annan har slängt ut pågående tvätt för att dennes tid börjat för fem minuter sedan och den tredje är less på att hitta ludd i torktumlaren. Listan kan göras lång och bara kreativiteten sätter gränser för tvättstugebråks-anekdoter. Men kanske är du en av dem som vill lära dig hantera bråken, kanske rent av undvika dem överhuvudtaget. Spana då in listan med tips på hur du tar dig igenom konflikten utan att bli osams med din granne. 

 

  1. Andas!
  2. Ta reda på fakta - kanske är det rent av du som har tagit fel på dagen?
  3. Om det finns ett återkommande problem där en och samma hyresgäst tagit sig friheten att tvätta under din tid - anmäl händelserna till hyresvärden. 

 

Om problemet ligger i att tumlaren är full med ludd (ja det är ett vanligt förekommande problem som upprör och starta många tvättstuge-bråk) ska du göra följande: 

 

  1. Ta bort det. Det är det enklaste sättet. 
  2. Om du inte känner för att ta bort någon annans ludd - prata med den skyldige. Men se till att du känner dig ganska säker på att personen du tror är den skyldige faktiskt också är det. 
  3. Om problemet kvarstår - anmäl till hyresvärden. 

 

Det kan låta lustigt och kanske drar du lite på mungiporna nu (eller så framkallar det ilska, beroende lite på hur du ställer dig till luddproblemet), men det är faktiskt varje hyresgästs ansvar att göra rent efter sig. Rester efter såväl ludd, hårstrån och tvättmedel ska tas bort och golvet ska hålla snyggt och prydligt. Ett tips är att köra tumlaren tom någon minut efter tvätt, då fastnar de sista resterna i filtret som du sedan enkelt tar bort innan du lämnar tvättstugan.

 

Men hur gör man då om man kommer in i en ostädad tvättstuga gång på gång när man ska tvätta sina kläder? 

 

  1. Tänk på att alla är olika och har därför inte samma syn på vad som är städat eller inte. Eller så har de inte fått lära sig. Risken finns därför att du får bemöta rebelliskt motstånd likt en tonårings om du väljer att angripa problemet genom uppläxning av din granne. 
  2. Om problemet kvarstår - anmäl till hyresvärden. 
  3. Om inget händer där - kontakta hyresgästföreningen. 

 

Sist men inte minst - håll dig lugn och starta inte onödiga bråk. Om du råkar ut för en aggressiv granne kanske det är bättre att låta situationen passera just då och sedan ta itu med problemet tillsammans med hyresvärden - möjligen är den aggressiva grannen lugnare då. Om du är den aggressiva grannen - ta ett djupt andetag, andas ut och lämna lokalen. Det är bättre att ta itu med problemet när man kan tänka klart och inte styrs av sina känslor.