Grannen är högljudd - hur gör jag?

Separation

Så gör du när du blir störd av din granne

Det finns för- och nackdelar med att bo vägg i vägg med sina grannar. För den som gillar småprat i trappuppgången eller tvättstugan är livet i en lägenhet perfekt för få sin dagliga dos vardagsmingel. Eller varför inte "knacka på hos grannen för att låna lite ägg eller socker till sin kaka-klassikern" (för det händer ju absolut även i verkliga livet och inte bara på film)? Hur det än är måste vi som bor i lägenhet tillsammans se till att vi har en trevlig atmosfär där vi inte stör varandra alltför mycket. Hur högt ett ljud upplevs är högst individuellt - vad som är ljuv musik i den enas öron är kanske oljud i någon annans. 

Så hur gör man egentligen om man tycker att grannen är för högljudd och när är det okej att säga till?

Inled en konversation med din granne

Det första steget är alltid att på ett lugnt och resonligt sätt inleda ett samtal. Ring på hos din granne vid lämplig tid. Förklara vad som stör dig och försäkra dig om att grannen förstår vad du menar. Försök sedan att gemensamt komma fram till en lösning. Kan ni kompromissa? Bestämma vilka tider det är okej att föra lite mer oväsen än annars? Håll huvudet kallt och lyssna på vad din granne säger. Förhoppningsvis kan ni hitta en gemensam lösning på problemet.

Undersök om andra stör sig på oljuden

Du har redan försökt få din högljudda granne att inse problematiken – utan resultat. Om problemet är stort så finns det förmodligen fler i huset som stört sig på oljuden. Hör efter med grannarna intill. Om fler säger till slipper du vara ensam i konflikten – och chansen är större att grannen inser att hen behöver ändra sitt beteende.

När inget annat hjälper: detta gäller enligt lag

Du har fört vänliga samtal och försökt förklara och resonera, men ingenting tycks hjälpa. Din granne fortsätter föra oväsen och du kanske börjar överväga en flytt. Det ska du inte behöva göra.

Lagen säger att ljudnivån ska ligga på en normal nivå hela dygnet. Om man störs under dagtid så att man inte kan använda sin lägenhet som vanligt är det också en störning. Du har aldrig rätt att störa dina grannar och vice versa – och om tillfället kräver kan du ringa störningsjouren. Störningsjouren kontrollerar situationen och rapporterar ibland störningen till hyresvärden. Upprepade tillsägelser kan leda till att personen förlorar sin hyresrätt.

Du kan vända dig till Hyresnämnden

Om din granne trots en rad tillsägningar fortsätter störa dig kan du vända dig till hyresnämnden. Hyresnämnden kan i sin tur besluta att din hyresvärd ska göra något åt saken. Vad som händer därefter beror på problemets storlek. Om störningsmomenten är så allvarliga att de kan klassas som en störning enligt lag så kan du i vissa fall ha rätt till nedsatt hyra under den tid som störningarna pågår.