Vems lägenhet är vems egentligen?

Separation

"Vi är sambos men ska separera, vem får lägenheten?"

I början av ett samboende med den man älskar kan livet kännas som guld och gröna skogar, en dans på rosor och allt vad det innebär. Då finns ordet ”separation” mest troligt inte ens i ditt vokabulär. Men skulle du och din sambo, peppar peppar*, ändå välja att gå skilda vägar kan det vara en fördel att veta hur ni ska förhålla er till lägenheten ni bor i tillsammans. Vem ska få den egentligen?

Om ni nu har skaffat lägenheten i syfte att använda den som gemensam bostad har den som bäst behöver lägenheten rätt att få den. Det är alltså oavsett vem av er som står som hyresgäst på hyresavtalet. Hyresvärden måste dessutom godta den som tilldelas lägenheten i bodelningen.

När ett samboförhållande upplöses ska sambornas gemensamma bostad och bohag fördelas genom bodelning, om en av samborna begär det. En bodelning innebär som det låter att boet ska delas upp efter en separation. Detta sker utifrån vissa rättsliga principer. Bodelning ska dokumenteras i en skriftlig handling och undertecknas av samborna. En förutsättning för att bodelningen ska omfatta lägenheten är att den skaffats för att användas som gemensam bostad. 

Kan ni inte komma överens så begär ni att tingsrätten utser en bodelningsman - en advokat. Då få ni betala ansökningsavgift till tingsrätten och advokatens arvode

Känns det fortfarande oklart kan du vända dig till hyresgästföreningen.